Как да бъдеш здрав – 9 съвета за по-здравословен живот

Харесай и сподели.

Как да бъдеш здрав – 9 съвета за по-здравословен живот

Всички искаме да знаем как да бъдем здрави, но понякога това изглежда като някаква възвишена цел. Налагането на промени в здравословния начин на живот може да бъде едновременно вдъхновяващо и смущаващо. От къде да започнем? Трябва ли да променим целият си живот в един замах? Отговорът, който биви зарадвал да знаете, е: не. Когато става въпрос за приемане на нови здравословни навици и за придържането им към тях, има много малки неща, които можете да промените. Това ще окаже голяма разлика в дългосрочен план без да ви подлудява в процеса на промяна. Вместо да се опитвате да подобрите здравето си с много грим, опитайте тези девет малки, практически безболезнени движения вместо дългосрочни резултати.

  1. Оставете храната на заден план.

Хората често се нахвърлят върху въглехидратите, след това се тъпчат с протеина и накрая завършват с оскъдна лъжичка зеленчуци. Вместо това, обърнете всичко. Запълнете половината си чиния със зеленчуци, след това разделете останалите части между протеин и в идеалния случай нещо съставено от сложни въглехидрати вместо рафинирани, като кафяв ориз.
Сервирането по този начин помага да се гарантира, че получавате препоръчаните дневни порции зеленчуци, плюс това увеличава нивата на приема на фибри и хидратацията благодарение на водното съдържание на зеленчуците.

     2. Сложете храната настрана, след като вече сте сити

Всеки ще яде повече, ако вижда храната пред себе си. Винаги се чувствайте свободни да вземете повече, ако сте наистина гладни, но по този начин, вие ще знаете, че е заради физическа нужда от повече храна вместо чиста прищявка или изкушение.

     3. Изпийте чаша вода преди всяко хранене.

Пиенето на необходимото количество вода всеки ден е задължително, за да функционират гладко всички системи на тялото ви. Това също така ще ви предпази от преяждане поради глад, което пък ще ви улесни в приемането на по-внимателен подход към вашата храна.

     4. За да спомогнете за храносмилането, внимателно дъвчете всяка хапка преди да я преглътнете.

Причините, поради които трябва да забавите бързото гълтане са прекалено много. Разпадането на храната може да доведе до подуване поради допълнителния въздух, който преглъщате. Това е неправилно, защото не давате на тялото си шанс да преработи погълнатото, преди да довършите чинията си, и напълно пропускате колко вкусни всъщност е храната.

Може да си изберете определен брой вдъвквания (например 20), преди да преглътнете всеки един залък. Така ще бъдете сигурни, че поглъщате по естествен начин храната.

     5. Назовете храната „здравословна“ и „по-малко здравословна“, вместо „добра“ и „лоша“.

Когато хората наричат храната „добра“ и „лоша“, те предават това на себе си – ако ядете „добра“ храна, вие сте добър човек, ако ядете „лоша“ храна, значи сте се държали зле. Това не може да бъде по-далеч от истината, така че спрете да се поставяте в това емоционално състояние само заради това, което ядете.
Истината е, че никоя храна не е много лоша и никоя храна не е наистина добра – някои просто са по-здравословни от други. Преосмислянето на вашето мислене по този начин най-вероятно ще ви помогне да научите изкуството да се отдадете на умереност, вместо да се наслаждавате на „лоши“ храни. Също така, това е един по-добър начин да се погрижите за себе си.

     6. За всеки час, който прекарвате седнал, се изправяйте и вървете бързо пет минути.

Седенето през целия ден не е добре за седалището или сърцето ви. Физическата активност е изключително важна за вашето дълголетие и всичко се допълва. Понякога може да почувствате невъзможност да се справите с упражненията, когато не сте свикнали с това, но правенето на леки движения през целия ден е много по-осъществимо.
Например, ако следвате това правило, докато седите в продължение на осем часа на ден, ще е добре ходенето за 40 минути да бъде ваш приоритет.

     7. Ако някои видове упражнения ви водят до дискомфорт, направете нещо друго.

Да, танцуването у дома се брои като упражнение. Но ще изгорите ли толкова калории, колкото в интензивен курс? Не. Добре е да си изберете упражнение, което ви доставя удоволствие, а не ви кара да се тормозите, дори психически.
Дори само от любопитство си кажете: Какви положителни неща съм мотивирани да направя? Този подход ви помага да се почувствате сами със себе си, откъде идва вашата мотивация. Да стигнем до дъното на това е ключът, когато се опитваме да заздравим някакъв навик, особено физически такива като упражнения и ядене. Много по-трудно е да се придържате към неприятни дейности, отколкото към приятни.
Това също така улеснява виждането на „неуспехите“ във вашето пътешествие до здравословният живот. Това, че спирате упражнения за две седмици, не означава  че сте се отказали напълно.

     8. Улеснете себе си да постигнете повече сън с 5-минутни стъпки.

Пълното изоставянето на вашия списък със задачи, независимо дали са бизнес или лични, за да заспите три часа по-рано, просто не е осъществимо. Но ако го направите малко по малко, вие ще се приспособите към новата си, добре отпочинала реалност по начин, по който можете да управлявате. Опитайте да си легнете пет минути по-рано всяка нощ (или на всеки няколко нощи, ако това е наистина трудно за вас), докато не достигнете седем до девет часа, които са препоръчителни за възрастни.

     9. Всеки път, когато си поставяте нова цел, я разделяйте на по-малки парчета.

Малките стъпки са по-умни и стратегически. Не можете да вземете хора, които не знаят как да свирят на пиано и да ги накарат да свирят Моцарт. Когато нещо е сложно, отнема време, за да се научи. Защото това наистина е навик: да се научиш как да живееш живота си по различен начин.
Това може да се отнася за всичко и най-вече за здравето. Да приемем, че всеки ден имате огромен сандвич за обяд, но искате да намалите рафинираните въглехидрати. Не казвайте, че никога няма да позволите друго парче бял хляб да премине през устните ви. Дори да хапнете първо салата, все ще искате да си допълните с малко вкусен хляб. Откажете се от белият хляб поне за няколко дни от седмицата, докато не свикнете и не го заместите с пълнозърнест.
Ако си кажете, че никога повече няма да ядете любимия си сандвич, то ще започнете с тази малка промяна, за да увеличите здравословното си състояние. Така мозъкът ви ще привикне и това ще ви доведе до успех.

 

Полезно: Бизнес и Здраве – как да успеем и в двете?

Харесай страницата ни във Фейсбук – Бизнес и Здраве


Харесай и сподели.

Вашият коментар